Připravte se teď

Příklad dobré praxe: Co vše může přinést Místní energetická koncepce obci Šardice

Jak vypadají naše služby? Projděte si naše případové studie, které vám poskytnou jasnější představu o tom, jak pracujeme a jaké výstupy našim klientům dodáváme.
Stáhnout podrobnou studii v PDF

Představení obce Šardice

Šardice jsou malebná obec ležící v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji. Okolní krajina je známá svými vinicemi a zemědělskou půdou, které dodávají obci její charakteristický ráz. Významnou součástí místní identity je vinařství, neboť Šardice leží v Slovácké vinařské podoblasti a prochází jí Mutěnická vinařská.

Paní Blažena Galiová, starostka Šardic, se aktivně zabývá energetickou efektivitou a soběstačností obce. V obci je momentálně ročně spotřebováno cca 23 GWh energie. Z toho jen malá část je pokryta výrobou ze sluneční energie, je zde však potenciál tento podíl násobně navýšit na úkor fosilních zdrojů. V roce 2022 se po dlouhé době všeobecného růstu spotřeby podařilo starostce spotřebu energie snížit, ale s vynaložením dostatečného úsilí je možné dosáhnout mnohem věších úspor.

šardice krajina

Místní výroba energie aktuálně v Šardicích pokrývá:

13,01 %

spotřeby elektřiny

2,75 %

lokální spotřeby všech energií
“S rostoucími cenami energií jsme hledali cesty, jak energetické výdaje obce snížit a tím ušetřit naše finanční zdroje. Jako jeden z hlavních cílů pro Šardice vnímám zvýšení energetické soběstačnosti obce a postupné směřování ke komunitní energetice. MEK nám s tímto pomůže.”
Blažena Galiová, starostka Šardic
Blažena Galiová
Starostka obce Šardice

Cíle Místní energetické koncepce (MEK)

Zvýšení energetické soběstačnosti: Hlavním cílem je výrazné zvýšení podílu místní výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a snížení spotřeby energie v budovách obce.


Snížení spotřeby a emisí: Plán zahrnuje redukci energetické spotřeby ve veřejném sektoru a eliminaci fosilních paliv, což povede k nižším emisím CO2.


Podpora energetické komunity: Zaměření na vytvoření energetické komunity pro decentralizovanou výrobu a distribuci energie, zvyšující energetickou nezávislost obce.

Tomáš Doležal, energetik

MEK přizpůsobená zákazníkovi

Účelem naší MEK bylo zvýšit soběstačnost …

… a zvýšit podíl decentralizované výroby.

Důraz na potenciál daného území a lokální potřeby místních obyvatel

Při tvorbě místní energetické koncepce v ASITISu zohledňujeme potřeby zákazníků a jejich obyvatel. Klademe důraz i na specifické aspekty, jako je krajinný ráz, možnost využití obecní biomasy, vodních toků pro vodní elektrárny a větrný potenciál.
“Vždy se snažíme co nejlépe vyhovět potřebám obcí. I když by některá z našich navržených opatření nemusela být pro místní obyvatele ideální, vždy jsme připraveni najít alternativní řešení. Naší prioritou je reagovat na specifické požadavky a nabízet optimální řešení.”
Tomáš Doležal, energetický specialista
Tomáš Doležal
Poradce pro energetiku, ASITIS

Hledání optimálních cest využití již vyrobené energie z decentralizovaných vzorů

Při hledání nejlepších způsobů využití již vyrobené energie z decentralizovaných zdrojů se v ASITISu zaměřujeme na několik klíčových kroků. Patří sem například vytvoření lokální distribuční sítě, návrh a realizace přímého vedení a vytváření energetických společenství. Distribuce energie prostřednictvím přímého vedení, tzv. energokanálu, umožní zřídit jedno centralizované odběrné místo pro více obecních objektů. Rozmístění některých obecních budov v Šardicích, právě tuto řešení umožňuje. Tím se dosáhne výrazných úspor nejen ve spotřebě energie, ale také ve stálých měsíčních platbách a distribučních poplatcích.

Výsledkem koncepce v Šardicích bylo také zjištění výrazného potenciálu výroby energie v bioplynových stanicích. Zde se nabízí možnost spolupráce s místními zemědělci a začlenění dalších subjektů v obci, což zdůrazňuje potenciál vzájemné spolupráce a přináší další přínosy pro celou komunitu.

V kontextu Místní energetické koncepce (MEK) této obce, představují veřejné budovy, jako je tento kostel, významnou příležitost k zavedení energeticky úsporných opatření a zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie. V rámci MEK by mohla instalace solárních panelů nebo energeticky efektivních topných systémů výrazně snížit spotřebu energie obce a posunout ji směrem k udržitelnosti a energetické soběstačnosti.

Analýza energetické bilance v obci

Energetická bilance obce Šardice znázorňuje rozdělení zdrojů a využití energie v rámci obce. V bilanci jsou identifikovány hlavní zdroje energie, jako jsou solární panely, biomasa, a další lokálně využívané zdroje. Zároveň je znázorněna distribuce energie mezi domácnostmi, obecním majetkem a průmyslovými sektory. Důležitým aspektem bilance je také zohlednění ztrát energie během distribuce a možných přebytků, které nejsou v obci využity a mohou být předmětem další optimalizace nebo exportu mimo obec. Tato analýza pomáhá obci v plánování a efektivním rozdělování energetických zdrojů, což má klíčový význam pro udržitelný rozvoj a energetickou nezávislost.

Schéma znázorňuje energetickou bilanci obce, kde jsou viditelné jednotlivé zdroje energie, jako zemní plyn, dřevo, hnědé uhlí, jaderné palivo, a sluneční energie. Energie je rozdělena podle spotřeby v různých sektorech, včetně domácností, obce a ostatních sektorů, spolu se ztrátami primární a distribuční energie. Toto schéma je klíčovou součástí Místní energetické koncepce (MEK), která ukazuje toky energie a identifikuje příležitosti pro optimalizaci, například snížením ztrát nebo zvýšením podílu obnovitelných zdrojů.

Obrázek znázorňuje celkovou energetickou bilanci obce Šardice pro rok 2022. V levém sloupci diagramu jsou zobrazeny primární zdroje energie a v pravém sloupci jsou uvedeny oblasti, ve kterých je energie spotřebována, spolu s informacemi o ztrátách a přebytcích energie, které nejsou v rámci obce využity .

Ve zbytku studie se dočtete:

  • úspory – v konkrétních číslech, podložené daty
  • příklad dobré praxe – v podobě rozboru realizace jednoho z opatření navržených v MEK včetně úspor, které obci Šardice přinese
  • příklady dalších opatření navržených v místní energetické koncepci Šardice

Líbí se vám tato studie?

Rádi vám ji celou zašleme v PDF na e-mail.
Získáte tak lepší vhled do naší práce.
Všechny reference

Informace o projektu

Místo:
Šardice
Období:
2023
Investiční náklady:
Sdílejte studii s přáteli:

Autoři případové studie

Tomáš Doležal, energetický specialista

Tomáš Doležal

Energetický specialista

Tereza Kubíčková

Marketingová manažerka
Jan Závěšický, vedoucí týmu mitigace klimatické změny

Jan Závěšický

Spolumajitel ASITIS, vedoucí týmu mitigace

Související témata:

Martin Vokřál, jednatel ASITIS s.r.o.
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS

Jsme připraveni ke spolupráci

Stačí se nám jen ozvat a rádi vám pomůžeme s některou z našich služeb
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS
Spolupráce

,,Děkujeme odborníkům z Asitis, že nám dokázali detailně připravit akční plán pro naše město. Jsou to opravdoví odborníci”

Petr Pavelka
rektor Mendelovii univerzity
Příklad dobré praxe: Co vše může přinést Místní energetická koncepce obci Šardice
Přečíst studii