Připravte se teď
nezastavěná oblast ilustrující potřebu územní studie krajiny

Územní studie krajiny

Jsme připraveni pro vás zpracovat územní studie krajiny, které poskytují detailní řešení pro ochranu a rozvoj nezastavěných oblastí. Pomáháme obcím s koncepčním plánováním udržitelné krajiny, která odpovídá na výzvy budoucnosti.
Chci připravit  územní studii krajiny

Chcete se nás na něco zeptat?

Jiří Jedlička, obchod

Ing. Jiří Jedlička, Ph. D.

Napište nebo zavolejte, ochotně zodpovíme vaše dotazy

4 výhody této služby 

Komplexní plánování
pro detailní a ucelená řešení nezastavěných území
Strategický dokument
pro orgány územního plánování a další správní orgány
Podpora udržitelného rozvoje
klíčový podklad pro ochranu krajiny, adaptaci na změny klimatu a podporu biodiverzity
Snadnější koordinace
spolupráce mezi obcemi, státními orgány a dalšími institucemi

Co je územní studie krajiny?

Územní studie krajiny je strategický dokument sloužící k detailnímu plánování a ochraně nezastavěného území v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností. Na rozdíl od územních plánů umožňuje řešit krajinu v širším měřítku a do hloubky, což zahrnuje jak ochranu přírody, tak i opatření proti erozím, povodním či suchu. Studie zahrnuje analýzu stávajícího stavu krajiny, identifikuje její hodnoty a problémy a navrhuje opatření pro udržitelný rozvoj, zlepšení kvality života a adaptaci na změny klimatu. Slouží jako podklad pro rozhodování obcí, státních orgánů a dalších institucí, a pomáhá koordinovat aktivity v území, jako jsou například pozemkové úpravy, vodní hospodářství nebo ochrana zemědělské půdy. Navíc se často financuje z dotačních programů, což obcím usnadňuje její pořízení.
S čím vám pomůžeme?
Pomůžeme vám s vytvořením komplexní územní studie krajiny, která bude sloužit jako strategický podklad pro plánování nezastavěného území ve vašem správním obvodu. Zajistíme podrobnou analýzu krajiny včetně jejích přírodních a kulturních hodnot, identifikujeme problémy jako jsou rizika povodní, eroze nebo nedostatek vody a navrhneme konkrétní opatření pro jejich řešení. Pomůžeme vám s koordinací různých aktivit v území, od pozemkových úprav až po ochranu přírody a vodních zdrojů, čímž přispějeme k udržitelnému rozvoji vaší obce. 
Letecký pohled na krajinu s lesy, poli, řekami a sídly, znázorňující územní studii krajiny, komplexní plánování nezastavěných území a udržitelný rozvoj pro obce
Letecký pohled na zemědělskou krajinu s farmou obklopenou poli, znázorňující plánování území pro udržitelný rozvoj a správu krajiny

Co tato služba obsahuje?

Tato služba zahrnuje
kompletní zpracování územní studie krajiny, která pokrývá detailní analýzu nezastavěného území správního obvodu obce s rozšířenou působností
shromáždění a vyhodnocení relevantních dat a podkladů, včetně terénních průzkumů, hydrologických analýz, ochrany přírody, krajinného rázu a biodiverzity
opatření pro zlepšení vodního režimu, ochranu zemědělské půdy a zajištění ekologické stability
návrh na ochranu a využití krajiny s ohledem na změny klimatu a doporučíme vhodné zásahy do území, které podporují udržitelný rozvoj
Mám zájem o tuto službu

Co bude našim výstupem?

Naším výstupem bude komplexní územní studie krajiny, která zahrnuje podrobné analýzy stavu nezastavěného území, návrhy konkrétních opatření k ochraně přírody, zlepšení vodního režimu a podpoře biodiverzity. Studie bude sloužit jako strategický podklad pro územní plánování, včetně aktualizace územně analytických podkladů obce. Součástí výstupu budou mapové podklady s vyznačenými hodnotnými prvky krajiny, navržené plochy pro ochranu a rozvoj, doporučené kroky k adaptaci na klimatické změny a návrh koordinačních opatření pro jednotlivé záměry v území. Tento dokument bude připravený pro schválení a další využití obcemi, státními orgány a dalšími zúčastněnými subjekty.
Mapa biotického potenciálu v ORP Odry znázorňuje rozložení území podle jeho potenciálu, rozděleného do čtyř kategorií: velmi nízký (kultivovaná kulturní krajina, šedá barva), nízký (světle zelená), střední (zelená) a vysoký (tmavě zelená). Mapa zobrazuje biotický potenciál na základě ekologických hodnot a možnosti podpory biodiverzity. Hranice ORP, obcí a katastrálních území jsou vyznačeny černými liniemi. Vyšší biotický potenciál je zaznamenán především v západní části území, zatímco centrální a východní oblasti vykazují spíše nízký a velmi nízký potenciál.
Mapa produkčního potenciálu v ORP Odry zobrazuje území rozdělené do čtyř kategorií: velmi nízký (šedá), nízký (světle oranžová), střední (oranžová) a vysoký (červená). Produkční potenciál je zde hodnocen z hlediska vhodnosti území pro zemědělské a lesnické využití. Vyšší produkční potenciál se nachází zejména v jižní a východní části území, zatímco centrální oblasti vykazují spíše střední a nízký potenciál. Mapa zahrnuje také vyznačení hranic ORP, obcí a katastrálních území.
Mapa vodohospodářského potenciálu v ORP Odry ukazuje oblasti s různým potenciálem od velmi nízkého po vysoký, s výraznějšími hodnotami v severovýchodní a jihovýchodní části území. Tato mapa je klíčovým podkladem územní studie krajiny ORP Odry, která se zaměřuje na ochranu a rozvoj vodních zdrojů, zlepšení vodní retence a protipovodňová opatření. Oblasti s vyšším potenciálem jsou prioritní pro implementaci vodohospodářských opatření
Mapa vysokého potenciálu v ORP Odry zobrazuje oblasti s různými typy potenciálů, označené šrafováním. Typy potenciálů zahrnují biotický, kulturní, produkční, rekreační, sídelní, surovinový a vodohospodářský. Každý typ je znázorněn jiným stylem šrafování. Hranice ORP jsou vyznačeny výraznou růžovou barvou, přičemž hranice katastrálních území jsou jemnější. Mapa slouží k identifikaci oblastí s vysokým potenciálem pro specifické využití v různých kategoriích, což je klíčové pro další plánování a ochranu krajiny v územní studii.

Vybrané reference

Územní studie krajiny SO ORP Ondry
Územní studie krajiny SO ORP Odry se zaměřila na řešení konkrétních problémů, jako je ochrana před erozí, zlepšení vodního režimu a revitalizace přírodních i kulturních hodnot v krajině. Mezi konkrétní návrhy patřila revitalizace historických cest a alejí vedoucích k významným památkám, jako je barokní kostel sv. Bartoloměje v Jakubčovicích nad Odrou a hrad Vikštejn v blízkosti Vítkova. Studie také doporučila obnovu cest podél říčky Odry a vytvoření nových naučných stezek, které propojí významné krajinné prvky s místními turistickými atrakcemi, například stezky kolem rybníka Barnov. Důraz byl kladen na zlepšení prostupnosti krajiny pro pěší a cyklisty, zejména v oblasti mezi Hranicemi a Budišovem nad Budišovkou, a ochranu přírodních dominant, jako je například údolí řeky Odry nebo přírodní rezervace Kaluža. Studie dále navrhla opatření na revitalizaci brownfieldů v okolí bývalých dolů a průmyslových areálů, což by přispělo k obnově krajiny a podpoře biodiverzity​.
Územní studie krajiny Jihočeského kraje
Územní studie krajiny Jihočeského kraje se zaměřila na komplexní ochranu přírodních a kulturních hodnot s cílem podpořit udržitelný rozvoj a adaptaci na změny klimatu. Studie řešila specifické problémy, jako je ochrana před erozí, zlepšení vodního režimu a revitalizace klíčových území. Mezi konkrétní doporučení patřila revitalizace historických cest, jako je stezka vedoucí k významné památce - kapli sv. Vojtěcha v Třeboni, nebo ochrana tradičních zemědělských cest v blízkosti vesnic kolem rybníka Rožmberk. Studie navrhla zlepšení prostupnosti krajiny vytvořením nových cyklostezek, zejména v okolí Hluboké nad Vltavou, a doporučila zachování historických dominant, jako je například zámek Český Krumlov a kostel sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. V oblasti ochrany přírody byla navržena revitalizace mokřadů kolem řeky Lužnice a posílení ekologické stability výsadbou břehových porostů podél Vltavy.
Územní studie krajiny ORP Jihlava
Územní studie krajiny ORP Jihlava se zaměřila na komplexní plánování krajiny v okolí Jihlavy s cílem posílit ekologickou stabilitu a adaptaci na změnu klimatu. Studie analyzovala problémy jako je vodní a větrná eroze, zadržování vody v krajině a prostupnost území. V rámci návrhové části studie doporučila opatření pro zlepšení vodního režimu, ochranu přírodních a kulturních hodnot, zvyšování biodiverzity a revitalizaci brownfieldů. Byla zohledněna potřeba ochrany krajinného rázu a konkrétních historických dominant, jako je kaple sv. Jana Nepomuckého v Plandrech, kostel ve Stříteži a rozhledna na Rudném vrchu. Studie také navrhla zachovat historické cesty s alejemi, například přístupy do Horního Kosova a Hybrálce, a revitalizovat rekreační vodní plochy, jako jsou rybníky v Hosově, Pávově a Stříteži, které jsou důležité jak pro ekosystém, tak pro rekreaci místních obyvatel​
Mám zájem o tuto službu

Připraveni pomáhat

ve veřejném sektoru

Ozvěte se mi. Jsem tu pro vás.

Jiří Jedlička, obchod

Ing. Jiří Jedlička, Ph. D.

Napište nebo zavolejte, ochotně zodpovíme vaše dotazy

Často se nás ptáte

  • Jaký je rozdíl mezi místní energetickou koncepcí (MEK), akčním plánem udržitelnou energii a klima (SECAP) a adaptační strategií?

    SECAP je zaměřený na akce, vedoucí ke snížení emisí skleníkových plynů na území obce. Opatření z oblasti energetiky, dopravy atp. jsou tedy hodnoceny primárně z hlediska jejich dopadů na klima. Naplnění klimatických cílů je hlavním kritériem plánování, čemuž jsou podřízeny další aspekty jako např. ekonomická výhodnost či celková energetická stabilita území. Na tyto otázky lépe a podrobněji odpoví MEK, kde naopak jsou jen okrajově hodnoceny emise. Oba dokumenty se tedy mohou vhodně doplňovat. SECAP také obsahuje analýzu rizik a zranitelnosti území a návrhy zaměřené na adaptaci ke klimatickým změnám. Tím je podobný adaptační strategii, kterou dokáže i částečně zastoupit. AS však toto téma řeší mnohem podrobněji a s využitím pokročilejším metod.

  • V čem se liší studie potenciálu obce k adaptaci na změnu klimatu od adaptační strategie?

    Studie potenciálu obce se od adaptační strategie liší strukturou, rozsahem řešení i cenou.

  • Jaké jsou možnosti financování navržených opatření?

    Především z projektů IROP a OPŽP.

  • Jaká data budete po nás, po obci, potřebovat?

    Podklady a zpracované a rozpracované projekty, které nejsou k dispozici na webových stránkách města – např. z oblasti územního plánování, ochrany životního prostředí, vodohospodářství, protierozní a protipovodňové ochrany, krajinné architektury a rozvoje veřejných prostranství, komunitních a vzdělávacích programů vč. environmentálního vzdělávání a osvěty, z oblasti energetiky, průmyslu, socioekonomického rozvoje a strategických dokumentů města.

    Data z Registru obyvatel: počet obyvatel podle věku (0-14 let, 15-64 let, 65 a více let) k adresním bodům (případně dle ulic)

  • Jaká je míra zapojení obce při vypracování adaptační strategie?

    V průběhu celého zpracování strategie by měla fungovat pracovní skupina, která spolupracuje se zpracovatelským týmem. Členy mohou být zástupci vedení města, odborů města, odborné veřejnosti, akademické sféry a ideálně pracovní skupinu navštěvuje vždy některý ze zastupitelů odpovědný za danou tematickou oblast (životní prostředí, odbor rozvoje apod.).

  • Jak adaptační strategie zapadá do struktury jiných strategických dokumentů?

    Adaptační strategie je důležitým podkladem pro zpřesnění cílů a opatření (v souvislosti se změnou klimatu) v aktualizovaných Strategiích rozvoje a může být podkladem např. pro Akční plány udržitelné energetiky a klimatu (SECAPs).

    Adaptační strategie by měly navazovat na existující strategické dokumenty a koncepce zpracované na úrovni kraje/regionu/města.

    Výstupy AS by měly být neopominutelným podkladem pro následně zpracovávané územně plánovací podklady a dokumentace, např. aktualizace Zásad územního rozvoje kraje, územní plány a jejich změny, územně analytické podklady, územní studie krajiny a další územní studie apod.

  • Na jakou dobu se adaptační strategie zpracovává a jak často probíhá její aktualizace?

    Je důležité, aby byla strategie pravidelně revidována a aktualizována.

    Akční plán je zpracováván většinou na 3 – 5 let a měl by být každý rok aktualizován.

Kdo tuto službu využil

Martin Vokřál, jednatel ASITIS s.r.o.
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS

Jsme připraveni ke spolupráci

Stačí se nám jen ozvat a rádi vám pomůžeme s některou z našich služeb
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS
Spolupráce

Související články

Související témata