Připravte se teď

Analýza dvojí materiality

Dvojí materialita je klíčovým prvkem ESG reportingu, který firmy potřebují pro splnění nových požadavků evropské legislativy, konkrétně směrnice CSRD. Jsme připraveni pro vás tuto analýzu dodat.
Chci připravit analýzu dvojí materiality

Chcete se nás na něco zeptat?

Jiří Jedlička, obchod

Ing. Jiří Jedlička, Ph. D.

Napište nebo zavolejte, ochotně zodpovíme vaše dotazy

4 výhody této služby 

Identifikace klíčových oblastí
rizik a příležitostí
Interní nástroj
pro efektivnější přidělování zdrojů a řízení udržitelnosti
Prevence greenwashingu
firemní udržitelnosti a důvěryhodnosti
Flexibilita a přizpůsobení
specifickým potřebám a podmínkám dané firmy

Co je analýza dvojí materiality?

Analýza dvojí materiality je proces, který zkoumá dopady podniku na životní prostředí a společnost, a zároveň posuzuje, jak environmentální a sociální faktory mohou ovlivnit samotný podnik. Tento přístup zahrnuje dva hlavní aspekty: první se zaměřuje na to, jak činnosti podniku ovlivňují lidi, komunity a přírodu (tzv. inside-out přístup), zatímco druhý zkoumá, jak externí faktory, jako například klimatické změny nebo nové legislativní požadavky, ovlivňují finanční stabilitu a výkon firmy (outside-in přístup). Dvojí materialita se tak stává klíčovým nástrojem pro společnosti, které chtějí splnit legislativní požadavky na ESG reporting a zároveň posílit svou udržitelnost a strategické rozhodování.
Proč je analýza důležitá a s čím vám pomůžeme?
Dvojí materialita je nezbytná pro všechny firmy, které spadají pod povinnost ESG reportingu dle evropských standardů ESRS. Pomocí této analýzy se určuje, které oblasti a témata jsou pro firmu zásadní z hlediska dopadů na životní prostředí, sociální oblasti, governance a finančních rizik a příležitostí. Výsledky analýzy identifikují, na co se firma zaměří v ESG reportech, což následně ovlivní i její strategická rozhodnutí. S námi projdete kompletním procesem analýzy dvojí materiality. Naším cílem je zajistit, že celý proces bude proveden správně a bude odpovídat požadavkům legislativy.


vozový park
Solární energie

Co tato služba obsahuje?

Analýza dvojí materiality se skládá z: 
podrobné analýzy rizik, příležitostí a dopadů vaší činnosti na životní prostředí a společnost
akčního plánu s konkrétními návrhy opatření
vytvoření materiálů a dokumentace potřebné pro váš ESG reporting a audity
pomoci při pravidelné aktualizaci výsledků analýzy, aby byly relevantní i v budoucnosti
Mám zájem o tuto službu

Co bude našim výstupem?

Výstupem naší služby analýza dvojí materiality bude:
Podrobná zpráva o analýze dvojí materiality: Dokumentace procesů, metodik a výsledků analýzy, včetně identifikace hlavních rizik, příležitostí a dopadů vaší činnosti na životní prostředí a společnost, a zároveň dopadů externích faktorů na vaši firmu.
Sada konkrétních opatření a akčních kroků: Vytvoření struktury a obsahových podkladů pro ESG reporting, které odpovídají evropským standardům, a které budete moci využít při přípravě výroční zprávy o udržitelnosti.
Matice materiality: přehled klíčových témat, která jsou pro firmu materiální z hlediska finančního a nefinančního dopadu, zahrnující vyhodnocení jejich závažnosti a pravděpodobnosti.
Podklady pro ESG reporting: Vytvoření struktury a obsahových podkladů pro ESG reporting, které odpovídají evropským standardům, a které budete moci využít při přípravě výroční zprávy o udržitelnosti.

Připraveni pomáhat

ve veřejném sektoru

Ozvěte se mi. Jsem tu pro vás.

Jiří Jedlička, obchod

Ing. Jiří Jedlička, Ph. D.

Napište nebo zavolejte, ochotně zodpovíme vaše dotazy

Často se nás ptáte

  • Jaký je rozdíl mezi analýzou dvojí materiality a ESG reportingem?

    • Analýza dvojí materiality se zaměřuje na identifikaci klíčových témat a oblastí, které jsou pro firmu materiální z hlediska jejich dopadu na společnost a životní prostředí, ale i z pohledu finančního vlivu těchto faktorů na samotnou firmu. Tato analýza je spíše interním procesem, který pomáhá firmě pochopit, co je pro ni skutečně důležité a co by mělo být zahrnuto v jejích dlouhodobých strategiích a rozhodnutích. Je to tedy nástroj pro identifikaci rizik a příležitostí v rámci udržitelnosti.
    • ESG reporting je naopak formální externí výkaznictví, které slouží k transparentnímu informování veřejnosti, investorů a dalších zainteresovaných stran o tom, jak si firma vede v oblastech environmentálních, sociálních a řídících (governance) témat. ESG reporting prezentuje konkrétní data a výsledky na základě toho, co bylo identifikováno jako materiální při analýze dvojí materiality.

    Zjednodušeně řečeno, analýza dvojí materiality je diagnostický nástroj, zatímco ESG reporting je výstup této analýzy směrem k veřejnosti a regulatorním orgánům.

  • Jaká legislativa se pojí s ESG

    Vybraná ESG legislativa se dělí na evropské a národní právo. V rámci evropského práva jsou významné směrnice jako Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) a EU Taxonomie. Na úrovni národního práva se jedná o několik klíčových zákonů, například zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech, zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, a zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Dále se uplatňují evropská nařízení o transparentnosti a integritě činností v oblasti ESG ratingu. Mezi významné normy patří ČSN EN ISO 14040, 14044, 14067 a 14064.

  • Zajímá zákazníky, zda má firma ESG reporting?

    Ano, zákazníky skutečně zajímá, zda má firma ESG reporting. Podle nedávného spotřebitelského průzkumu společnosti CBRE je pro 87 % dotázaných respondentů důležité, aby firmy zohledňovaly environmentální, sociální a správní faktory (ESG) ve svém podnikání. ESG reporting ovlivňuje jejich nákupní rozhodování, přičemž až 40% zákazníků upřednostňuje značky, které prokazují odpovědný přístup k udržitelnosti a společenským otázkám.

  • Jaké jsou požadavky směrnice CSRD o nefinančním reportování?

    Směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) rozšiřuje povinnosti nefinančního reportingu na všechny velké podniky a od roku 2027 i na kótované malé a střední firmy. CSRD se snaží zajistit transparentnost a srovnatelnost ESG dat a zavádí povinný audit nefinančních informací.

  • Proč je ESG reporting důležitý?

    ESG reporting je důležitý z mnoha důvodů. Pomáhá firmám lépe pochopit rizika a příležitosti, které jsou spojeny s jejich činností. Umožňuje jim také transparentně komunikovat své hodnoty a strategie v oblasti udržitelnosti, což může zvýšit důvěru investorů a zlepšit reputaci firmy. Nefinanční ukazatele, které jsou součástí ESG reportingu, hrají klíčovou roli při hodnocení výkonnosti firmy, a jsou stále více důležité pro rozhodování investorů.

  • Jaký je rozdíl mezi CTAP a ESG?

    ESG a jiné klimatické dokumenty mají klíčový význam pro monitorování pokroku firem/obcí v oblasti snižování skleníkových plynů a dalších cílů v oblasti životního prostředí, sociálních a správních témat. Pomocí ESG společnosti podrobně uvádějí cíle, které si stanovují, jejich emise v průběhu času a pokrok, kterého v plnění těchto cílů dosahují. Jsou zde identifikovány dlouhodobější, strategické plány. Naopak CTAP jsou krátkodobé plány zaměřené na konkrétní cíle. Ačkoli mohou být zahrnuty v zprávách ESG, měly by být vnímány jako doplňkové a specifičtější. ESG reporty slouží jako základní pilíř pro CTAP

Kdo tuto službu využil

Martin Vokřál, jednatel ASITIS s.r.o.
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS

Jsme připraveni ke spolupráci

Stačí se nám jen ozvat a rádi vám pomůžeme s některou z našich služeb
Martin Vokřál
jednatel společnost ASITIS
Spolupráce

Související články

Související témata